同志遇家暴求助 遭社工歧視

【本報訊】同志遇到家庭暴力問題往往求助無門,甚至遭受部份有宗教背景的社工歧視、侮辱。爭取性傾向歧視立法陣線指出,本港現時只有約2%社工曾接受同志家暴訓練。有社工竟曾要求同志家暴受害人改變性傾向,或以「搞基係咁㗎啦」去回應,令同志感到被歧視。團體建議設立專門針對同志家暴的庇護中心。

昨日是國際不再恐同日,今年主題是「關注青少年」。不少同志青少年出櫃後,遭家人辱罵、限制社交活動、趕出家門,甚至暴力對待。

今年21歲的八爪中三時向家人「出櫃」,換來言語及肢體暴力,「佢哋好大反應,鬧我有病、變態,要睇心理醫生,仲俾屋企人摑!」家暴持續達兩年,「嗰時屋企人成日打我、攞凳掟我,又用粗口鬧我」,甚至實行經濟封鎖及禁止外出,「嗰時真喺好辛苦,唔知可以點,又唔知可以同乜人講,到底有乜人幫到我?」直至中六的一個晚上,他離家向香港彩虹求助,才逐步走出家暴陰影。

促政府增支援

今年20歲的Eugene,16歲時與前男友拍拖已有兩年,初時十分甜蜜,但踏入第三年,男友開始不時責罵他,限制他社交圈子,若他不服從,就威脅公開其同志身份,威逼對方繼續保持情侶關係,「佢唔畀我出街,話會掉晒我嘅嘢,又話如果我出去就同其他人講我係基嘅」。

Eugene憶述當時男友威脅:「如果分手,你小心啲可能我會傷害你。」那時候Eugene不敢向任何人求助,也不敢跟家人坦白,「我怕同社工講,佢哋只會將重點focus喺我係同志身份,而唔係我被家暴」。八爪和Eugene的經歷,顯示同志家暴受害人未能得到足夠保障。爭取性傾向歧視立法陣線發言人天風促請政府,開設專門協助同性戀者的家暴庇護中心提供支援。

 
 
您目前位置:Home 資訊天地 同志遇家暴求助 遭社工歧視